2021

Aflysning af program i foråret
Forårets program kunne ikke gennemføres på grund af Covid-19 restriktioner. Fra september har vi heldigvis kunne gennemføre hele efterårets program.

13. september 2021
Har #MeToo-oprøret fået konsekvenser?
m/3 paneler med politikere, eksperter og mediefolk.

Et år efter anden bølge af #MeToo blev sat i bevægelse af Sofie Linde som vært på Zulu Comedy Galla i 2020, er det tid til at spørge, om vi er på vej mod den kulturændring, mange kvinder kaldte på. Georg Brandes Selskabet og Politiken gør status sammen med politikere, eksperter og mediefolk.
I modsætning til #MeToo-bølgen i 2017 fik de unge kvinders #MeToo-oprør i 2020 opbakning, forsider og masser af taletid i radio og tv. Nu gør vi status! Har oprøret fået konsekvenser? Begynder vi at se den kulturændring, som de unge kvinder kaldte på? Og hvad med den brede debat om ligeløn og ligestilling, som Sofie Linde også satte fokus på? Tager politikerne fat om nældens rod? Gør de faglige organisationer? Gør medierne? #MeToo bragede igennem lydmuren i 2020, men hvad kommer der til at stå i historiebøgerne? Ordstyrer: Pia er Fris Laneth og Sara Ferreira sælger Kritisk Pynt 

  • Velkomst: Kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen, Politiken og forfatter Elisabeth Møller Jensen, bestyrelsesleder Georg Brandes Selskabet 
  • Panel 1 – politikerne: Maria Gudme (S), Camilla Søe (V)  og Jacob Rosenberg (K) 
  • Panel 2 - eksperterne: Mikkel Thorup, professor i idehistorie, Christian Groes, Ph.d., antropolog, kønsforsker , Majbrit Berlau, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Emma Holten, cand.mag. og kønspolitisk rådgiver, Frederik Harhoff, dr.jur., professor emeritus og fhv. dommer.
  • Panel 3 - medierne: Mette Davidsen-Nielsen, kulturredaktør Politiken,  Mette Østergaard, chefredaktør Berlingske, Marchen Geertsen, chefredaktør Jyllands-Posten. 
De tre paneler er samlet til en afsluttende debat ved

De tre paneler er samlet til en afsluttende debat ved "Har #MeToo-oprøret fået konsekvenser?"

13. oktober 2021
Grundtvig og Brandes i højskolens kulturkamp
m/Else Mathiassen, tidligere forstander på Vestjyllands Højskole, og Ole Hjorth, grundlægger af Oure Højskole

Dansk højskolehistorie har i mange år været præget af markante modsætninger. På den ene side har den traditionelle opfattelse, præget af N.F.S Grundtvig og hans nationale og religiøse tanker, været nærmest synonymt med, hvad en rigtig højskole er. På den anden side har bl.a. skikkelser som Georg Brandes, og hans kritik af de traditionelle danske værdier, kaldt på et behov for fornyelse og kritisk tænkning. Mødet lægger op til en samtale om land og by, det nationale over for det internationale og det religiøse over for det verdslige. Med andre ord en helt klassisk kulturkamp, der udmærket kan illustrere forskellene i Danmark anno 2021. Else Mathiassen og Ole Hjorth sætter ord på deres forskellige grundlæggende opfattelser og fortæller om de kulturkampe, der navnlig tidligere prægede debatterne i den danske folkehøjskole. Ordstyrer er Jasper Gramkow Mortensen, forstander på Oure Højskole.

Else Mathiassen, Jasper Gramkow Mortensen og Ole Hjorth, grundlægger af Oure Højskole

Else Mathiassen, Jasper Gramkow Mortensen og Ole Hjorth, grundlægger af Oure Højskole

3. november 2021
Fejring af to Georg Brandes jubilæer med seminar, reception og festmiddag
Georg Brandes Selskabet fejrer 150-året for den kontroversielle forelæsningsrække på Københavns Universitet, hvormed Georg Brandes den 3. november 1874 indvarslede ”Det moderne gennembrud”. Samtidig fester vi for 50-året for etablering af Georg Brandes Selskabet 3. november 1974.

Eftermiddagens festseminar, som Københavns Universitet er værte for, belyser Georg Brandes betydning i hans samtid og relevans i nutiden. På podiet lektor Torben Jelsbak (KU), lektor Anders Engberg-Pedersen (SDU), professor Stefanie von Schnurbein (Humbolt Universitetet, Berlin), Rune Lykkeberg, Information, forfatter/foredragsholder Elisabeth Møller Jensen og forfatter Lone Aburas. Eftermiddagen afsluttes med en reception i Gobelinsalen. Det er gratis for Brandes Selskabets medlemmer at deltage i denne del af fejringen.
Festmiddagen for Georg Brandes Selskabet afholdes om aftenen ved havnefronten i København med en fireretters menu, festtaler og musikalsk indslag. Glæd dig til at høre dr.phil. Pil Dahlerup, forfatter og forlægger Asger Schnack og forfatter/kritiker Lars Bukdahl samt musikalsk indslag ved Katinka. Middagen koster 425 kr. for fireretters menu (ekskl. drikkevarer).

Se foto fra de to arrangementer:

Fra den smukke sal i Københavns Universitet, hvor publikum er klar til velkomsten - 3. november 2021

Fra den smukke sal i Københavns Universitet, hvor publikum er klar til velkomsten - 3. november 2021

30. november 2021
Søn af Spinoza - Georg Brandes var flerkulturel
M/Ph.d. Søren Blak Hjortshøj og lektor Torben Jelsbak.

Georg Brandes Selskabet og Politiken Live inviterer til foredrag om Georg Brandes og Spinoza med Ph.d. Søren Blak Hjortshøj, der for nylig har udgivet bogen ‘Son of Spinoza'.
Georg Brandes har været forstået som en ‘assimileret jøde’, der distancerede sig fra det jødiske. Men Søren Blak Hjortshøj viser i sin bog ‘Son of Spinoza. Georg Brandes and Modern Jewish Cosmopolitanism’, at Brandes livet igennem har det jødiske med sig, og at han forbliver fascineret af Spinoza, som han beskriver som ophavsmanden for ‘moderne jødedom’ og den kosmopolitiske tradition, som Brandes ser sig selv som del af. De fleste i Brandes’ samtid havde svært ved at godtage, at man både kunne være dansk og jødisk. Men i dag lever flere og flere danskere mellem to eller flere kulturer og lærer at tale flere sprog hjemme end bare dansk. Set med Søren Blak Hjortshøjs øjne, er Brandes en flerkulturel intellektuel, der giver nogle meget væsentlige perspektiver til vores samtid.

Anmelderroser i Information af "Son of Spinoza". Læs mere om anmeldelsen på Brandes Facebook-side: https://www.facebook.com/Georg-Brandes-Selskabet-255129184637571

Søren Blak Hjortshøj sammen med eftermiddagens ordstyrer Elisabeth Friss.

Søren Blak Hjortshøj sammen med eftermiddagens ordstyrer Elisabeth Friss.